Διεύθυνση: Ίωνος Δραγούμη 4 & Ρογκότη 3, Θεσσαλονίκη / Επικοινωνία: Τηλ 2310280229, Κιν 6977580226 / Email: fpapadopoulou@hotmail.com

Συχνές ερωτήσεις

Πως μπορώ να προετοιμάσω το παιδί μου;

Είναι σημαντικό να προετοιμάσετε το παιδί σας για την διαδικασία της εξέτασης. Αναλόγως με την ηλικία, τον χαρακτήρα και την ωριμότητα του παιδιού σας θα το ενημερώσετε για το τι πρόκειται να γίνει.  

Θα πάμε σε ένα όμορφο χώρο όπου θα δούμε στην οθόνη ενός ειδικού κομπιούτερ φωτογραφίες και video από την κύστη σου, δηλαδή το σακκουλάκι που μαζεύονται τα «τσίσα». Θα ξεντυθείς και θα ξαπλώσεις σε ένα κρεβάτι και ο γιατρός αφού πρώτα πλύνει το «πιπί» θα βάλει ένα λαστιχάκι και μέσα από αυτό καθαρό νερό στην κύστη σου. Μετά από λίγο θα αισθανθείς ότι θέλεις να κάνεις «τσίσα», θα το πεις στο γιατρό και  αυτός θα σου επιτρέψει να τα κάνεις ξαπλωμένος πάνω σε μια μεγάλη ειδική πάνα ή καθισμένος σε ένα «γιογιό» πάνω στο κρεβάτι.  Εγώ θα βρίσκομαι συνεχώς δίπλα σου και θα μου κρατάς το χέρι. Εμείς όση ώρα γίνονται αυτά θα μπορούμε να μιλάμε, να διβάζουμε παραμυθάκια ή να βλέπουμε στο tablet τα αγαπημένα σου παιδικά προγράμματα (όπως για παράδειγμα “πέπα το γουρουνάκι”, “ο Μικρός Νικόλας», ή ότι άλλο διαλέξεις). Εσύ θα είσαι ήρεμος και έτσι όλα θα γίνουν πιο εύκολα και γρήγορα. Μόλις τελειώσεις τα «τσίσα» θα ντυθείς και θα πάρεις ένα δωράκι-βραβείο γιατί ήσουν γενναίος.

Να θυμάστε ότι είναι σημαντικό να προετοιμάσετε το παιδί σας για την εξέταση, αλλά το πιο σημαντικό είναι να είστε ΕΣΕΙΣ προετοιμασμένοι και «χαλαροί», γιατί ασυναίσθητα μεταδίδετε το δικό σας άγχος στο παιδί σας και αυτό κάνει δυσκολότερη την όλη διαδικασία. Τα μικρά παιδιά διαθέτουν ευαίσθητες «κεραίες» που πιάνουν κρυμμένα συναισθήματα.

Πάρτε μαζί σας αγαπημένα του παιχνίδια ή αντικείμενα όπως για παράδειγμα την κουβερτούλα που δεν αποχωρίζεται ποτέ, ώστε να βοηθηθεί το παιδί σας να είναι «χαλαρό» και συνεργάσιμο.

Μία εβδομάδα πριν από την εξέταση θα κάνετε καλλιέργεια ούρων μετά από σχολαστικό πλύσιμο της περιοχής του περινέου, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας προκειμένου να αποκλεισθεί η πιθανότητα ουρολοίμωξης. Σε περίπτωση που η καλλιέργεια ούρων είναι θετική και η συλλογή των ούρων έγινε με «σακκουλάκι» τότε επαναλαμβάνουμε αμέσως την εξέταση μετά από καλύτερο καθαρισμό. Εάν υπάρχει ουρολοίμωξη το ραντεβού της εξέτασης ανανεώνεται για μετά το τέλος της θεραπείας.

Οι διεθνείς συστάσεις σε κάθε περίπτωση καθετηριασμού της κύστεως είναι να γίνεται τριήμερη προληπτική αντιβιοτική θεραπεία, που ξεκινά συνήθως την προηγούμενη ημέρα του καθετηριασμού, σε δόση που θα καθορίσει ο Παιδίατρος.

Μετά την εξέταση συνεχίζετε τις καθημερινές σας συνήθειες. Η εξέταση είναι ασφαλής, ακίνδυνη και καλά ανεκτή από τα περισσότερα παιδιά χωρίς παρενέργειες από το σκιαγραφικό. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε και έγινε υπό μορφή ερωτηματολογίου σε Παιδοακτινολόγους από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητες ή αλλεργικές αντιδράσεις σε πάνω από  5000 παιδιά στα οποία έχει γίνει η εξέταση.

Μετά την εξέταση είναι δυνατόν ορισμένα παιδιά, εξ αιτίας του καθετηριασμού, να παραπονεθούν για τσούξιμο κατά την πρώτη ούρηση, το οποίο συνήθως υποχωρεί αμέσως, χωρίς καμία παρέμβαση. Μερικά παιδιά από φόβο αρνούνται να ουρήσουν κατά την εξέταση ή αμέσως μετά από αυτήν. Σε αυτές τις περιπτώσεις ένα ζεστό μπάνιο θα βοηθήσει να χαλαρώσει το παιδί και να ολοκληρώσει την ούρηση. Σπάνια θα παραπονεθούν κάποια παιδιά για πόνο, ο οποίος σε ακραίες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται με συνήθη αναλγητικά.