Πως μπορώ να προετοιμάσω το παιδί μου;

Είναι σημαντικό να προετοιμάσετε το παιδί σας για την διαδικασία της εξέτασης. Αναλόγως με την ηλικία, τον χαρακτήρα και την ωριμότητα του παιδιού σας θα το ενημερώσετε για το τι πρόκειται να γίνει.  

Μερικές φράσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:

Θα πάμε σε ένα όμορφο χώρο όπου θα δούμε στην οθόνη ενός ειδικού κομπιούτερ φωτογραφίες και video από την κύστη σου, δηλαδή το σακκουλάκι που μαζεύονται τα «τσίσα». Θα ξεντυθείς και θα ξαπλώσεις σε ένα κρεβάτι και ο γιατρός αφού πρώτα πλύνει το «πιπί» θα βάλει ένα λαστιχάκι και μέσα από αυτό καθαρό νερό στην κύστη σου. Μετά από λίγο θα αισθανθείς ότι θέλεις να κάνεις «τσίσα», θα το πεις στο γιατρό και  αυτός θα σου επιτρέψει να τα κάνεις ξαπλωμένος πάνω σε μια μεγάλη ειδική πάνα ή καθισμένος σε ένα «γιογιό» πάνω στο κρεβάτι.  Εγώ θα βρίσκομαι συνεχώς δίπλα σου και θα μου κρατάς το χέρι. Εμείς όση ώρα γίνονται αυτά θα μπορούμε να μιλάμε, να διβάζουμε παραμυθάκια ή να βλέπουμε στο tablet τα αγαπημένα σου παιδικά προγράμματα (όπως για παράδειγμα “πέπα το γουρουνάκι”, “ο Μικρός Νικόλας», ή ότι άλλο διαλέξεις). Εσύ θα είσαι ήρεμος και έτσι όλα θα γίνουν πιο εύκολα και γρήγορα. Μόλις τελειώσεις τα «τσίσα» θα ντυθείς και θα πάρεις ένα δωράκι-βραβείο γιατί ήσουν γενναίος.

Να θυμάστε ότι είναι σημαντικό να προετοιμάσετε το παιδί σας για την εξέταση, αλλά το πιο σημαντικό είναι να είστε ΕΣΕΙΣ προετοιμασμένοι και «χαλαροί», γιατί ασυναίσθητα μεταδίδετε το δικό σας άγχος στο παιδί σας και αυτό κάνει δυσκολότερη την όλη διαδικασία. Τα μικρά παιδιά διαθέτουν ευαίσθητες «κεραίες» που πιάνουν κρυμμένα συναισθήματα.

Πάρτε μαζί σας αγαπημένα του παιχνίδια ή αντικείμενα όπως για παράδειγμα την κουβερτούλα που δεν αποχωρίζεται ποτέ, ώστε να βοηθηθεί το παιδί σας να είναι «χαλαρό» και συνεργάσιμο.

Προετοιμασία για την εξέταση

Μία εβδομάδα πριν από την εξέταση θα κάνετε καλλιέργεια ούρων μετά από σχολαστικό πλύσιμο της περιοχής του περινέου, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας προκειμένου να αποκλεισθεί η πιθανότητα ουρολοίμωξης. Σε περίπτωση που η καλλιέργεια ούρων είναι θετική και η συλλογή των ούρων έγινε με «σακκουλάκι» τότε επαναλαμβάνουμε αμέσως την εξέταση μετά από καλύτερο καθαρισμό. Εάν υπάρχει ουρολοίμωξη το ραντεβού της εξέτασης ανανεώνεται για μετά το τέλος της θεραπείας.

Προληπτική αντιβιοτική θεραπεία

Οι διεθνείς συστάσεις σε κάθε περίπτωση καθετηριασμού της κύστεως είναι να γίνεται τριήμερη προληπτική αντιβιοτική θεραπεία, που ξεκινά συνήθως την προηγούμενη ημέρα του καθετηριασμού, σε δόση που θα καθορίσει ο Παιδίατρος.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • Διεύθυνση Ίωνος Δραγούμη 4 & Ρογκότη 3, Θεσσαλονίκη
  • Επικοινωνία Τηλ 2310280229, Κιν 6977580226
  • Email fpapadopoulou@hotmail.com

Ωράριο λειτουργίας

Δευτέρα και Παρασκευή
Από 09:00 - 14:00 & από 16:00 - 21:00

Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη
Από 09:00 - 17:00